investeringsaftrek

Milieu-investeringsaftrek

In dit artikel behandel ik de milieu-investeringsaftrek.


1. Wat is milieu-investeringsaftrek (MIA)?

De milieu-investeringsaftrek is een fiscale aftrekpost voor ondernemers die investeren in bedrijfsmiddelen. Het is een extra aftrekpost bovenop de normale kosten die je kunt aftrekken m.b.t. het bedrijfsmiddel.

 

Het is bedoeld om het investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen te stimuleren en het is en onderdeel van de investeringsaftrek.


Ja, je betaalt minder inkomstenbelasting als je gebruik maakt van de milieu-investeringsaftrek. Je verlaagt namelijk de fiscale winst waardoor je over een lager bedrag belasting betaalt. 


Ja, doordat je belastbaar inkomen lager wordt heb je mogelijk ook recht op (meer) toeslagen. Of dit daadwerkelijk zo is hangt af van je persoonlijke situatie.

 

Bekijk het stappenplan hoe jij als ondernemer of zzp'er toeslagen kan aanvragen zonder in de problemen te komen.


De volgende voorwaarden gelden voor de aftrek:


De hoogte van de aftrek is een percentage van de investering. In 2020 zijn er 3 percentages:

  • Categorie I: 36%

  • Categorie II: 27%

  • Categorie III: 13,5%

 

Hieronder vind je een overzicht van de aftrek per jaar:


Ja, dit is mogelijk. Voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek gelden wel andere voorwaarden. 


Als eerst moet je de investering melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dit moet je binnen 3 maanden melden.

 

Vervolgens krijg je een ontvangstbevestiging per post. Geef deze aan je boekhouder, hij heeft deze nodig voor de jaaraangifte.

 

De regeling vraag je vervolgens aan in de jaaraangifte inkomstenbelasting. Als je klant bent dan doe ik dit automatisch voor je als je de brief hebt opgestuurd.Reactie plaatsen