Stappenplan toeslag aanvragen

Stappenplan toeslag aanvragen

Stappenplan toeslagen aanvragen voor zzp'ers

Tijdens mijn tijd bij de Belastingdienst zag ik regelmatig dat er grote schulden werden opgebouwd door het teveel ontvangen van toeslagen. Dit zie ik ook bij sommige klanten van mij.

 

Ik ben gaan nadenken hoe je toeslagen kan aanvragen zonder teveel te ontvangen. Hiervoor ben ik het systeem gaan analyseren en berekeningen gaan maken.


Mijn oplossing

Het beste kun je toeslagen aanvragen door een hoog inkomen door te geven. Je krijgt dan geen toeslagen maar je hebt deze wel aangevraagd. Zodra het jaar is afgelopen en jouw aangifte is verwerkt, ontvang je automatisch het juiste bedrag. Je krijgt de toeslagen dan achteraf.

 

Volg de 5 stappen om op deze manier de toeslagen aan te vragen.


Stap 1 - Inloggen Mijn toeslagen

Er zijn 4 toeslagen die je kunt aanvragen:

 

  1. Zorgtoeslag
  2. Huurtoeslag
  3. Kinderopvangtoeslag
  4. Kindgebonden budget

 

Kijk voor welke toeslag je aanmerking komt, je hoeft niet te kijken naar de inkomensgrens.Stap 2 - Juiste inkomen doorgeven

Geef minimaal het volgende inkomen door:

 

Door minimaal dit inkomen door te geven zit je veilig. Je krijgt nu vooraf geen zorg- en huurtoeslag. 

 

Voorbeeld 1

Je verwacht een inkomen van 24.000 euro

 

Door te geven inkomen:

  • Alleenstaand - 30.000 euro
  • Samenwonend -  39.000 euro

 

Voorbeeld 2

Je verwacht een inkomen van 50.000 euro

 

Door te geven inkomen:

  • Alleenstaand - 50.000 euro
  • Samenwonend -  50.000 euro

 

Belangrijk

Het is alleen mogelijk om het inkomen door te geven over een heel jaar. Als je midden in het jaar het inkomen verhoogt, wordt de toeslag opnieuw berekend met terugwerkende kracht. Het kan dan zijn dat je veel moet terugbetalen. 

 

Uiteindelijk krijg je dit wel terug als je er recht op hebt.


Stap 3 - Inkomen doorgeven voor het nieuwe jaar

Geef je inkomen door voor het nieuwe jaar. Dit kun je ieder jaar doen in december. Geef hetzelfde inkomen door als bij stap 2. Ik stuur je hiervoor ieder jaar een automatisch bericht.

 

Achtergrondinformatie

Bij deze stap gaat het vaak fout. In december past de Belastingdienst automatisch het inkomen aan voor het nieuwe jaar. Hierdoor kan je teveel toeslagen ontvangen.  Je komt hier pas zeer laat achter omdat de Belastingdienst er wel 3 jaar over mag doen om jouw aangifte te verwerken.


Stap 4 - Aangifte inkomstenbelasting doen

Als het jaar is afgelopen dien ik jouw aangifte in. Aan de hand hiervan wordt jouw inkomen definitief vastgesteld. Dit inkomen is de grondslag voor de toeslagen.

 

Herberekening toeslagen

De toeslagen worden nu aan de hand van de aangifte automatisch herberekend. Je hoeft hier niets voor te doen.

 

Bijvoorbeeld

In 2018 dien ik de aangifte in over 2017. Zodra de aangifte is vastgesteld wordt dit inkomen gebruikt voor de toeslagen van 2017. Omdat je wel toeslagen hebt aangevraagd maar niets hebt ontvangen kan het alleen maar meevallen.


Stap 5 - Stappen herhalen

Elk jaar in december dien je jouw inkomen aan te passen. Dit is heel belangrijk omdat je anders teveel toeslag kunt ontvangen.

 

Ik stuur je hiervoor ieder jaar een automatisch bericht.
Ik vind het aanvragen van toeslagen maar een gedoe, en ik ben bang dat ik het fout doe. Kan jij dit voor me doen?

Dit is mogelijk, voor 5 euro per maand regel ik alles rondom je toeslagen. Je hebt er dan geen omkijken naar en ik zorg ervoor dat je het maximale eruit haalt.