Zonnepanelen-installateur worden

Hoe word ik zonnepanelen-installateur?

Een van de meest opkomende functies binnen de techniek is die van zonnepanelen-installateur. In dit artikel vind je terug:

  1. Wat doe ik als zonnepanelen-installateur?
  2. Welke opleiding volg ik om zonnepanelen-installateur te worden?
  3. Waar kan ik het certificaat van installQ behalen?
  4. Wat verdien ik als zonnepanelen-installateur?
  5. Wat maakt het beroep van zonnepanelen-installateur aantrekkelijk?
  6. In loondienst of als zzp'er?
  7. Kan ik direct aan de slag als zzp'er?

1.Wat doe ik als zonnepanelen-installateur?

Je installeert zonnepanelen, je plaats de panelen op het dak, of je sluit deze aan op de meterkast. De zonne-energie markt gaat in Nederland erg hard, om precies te zijn twee keer zo hard als in andere Europese landen. De markt is er dan ook 1 met kansen voor jou als installateur.


2. Welke opleiding volg ik om zonnepanelen-installateur te worden?

Als zonnepanelen-installateur volg je een cursus om gecertificeerd installateur te zijn. Het vak is vrij nieuw, dus officiële opleidingen bestaan er nog niet. Werkgevers en opdrachtgevers vragen vaak wel om een certificaat.

Het certificaat van installQ is aan te raden. Je moet hiervoor een opleidingsinstituut vinden.


3. Waar kan ik het certificaat van installQ behalen?

Je kan het certificaat behalen bij BDA Dak- en Gevelopleidingen:


4. Wat verdien ik als zonnepanelen-installateur?

Een startende installateur van zonnepanelen verdient 1.700 euro bruto. Het gemiddelde salaris ligt op 2.150 euro per maand.

Een zzp'er verdient als opstarter 25 a 35 euro per uur. Bij meer ervaring zit je al gauw op 35 tot 45 euro per uur. Bij nog meer ervaring en vakmanschap zit je al snel 50 euro of meer per uur.


5. Wat maakt het beroep van zonnepanelen-installateur aantrekkelijk?

Het zijn van een zonnepanelen-installateur heeft diverse voordelen. Zo kom je op diverse werkplekken. Ook komt het vaak voor dat je in de buitenlucht werkt, dit wordt ook als prettig ervaren. Er is veel vraag naar de installateurs en de verdiensten zijn goed.


6. In loondienst of als zzp'er?

In loondienst werken heeft een aantal voordelen, zoals de zekerheid op inkomen, pensioen en betaalde vakantiedagen. Op hetzelfde moment heeft het zijn van een zzp'er ook de nodige voordelen, zoals bijvoorbeeld het financiële gebied ,vrijheid en flexibiliteit.

Meer lezen over zzp'en en de voor- en nadelen? Lees: Voor- en nadelen zzp'er worden


7. Kan ik direct aan de slag als zzp'er?

Je kan alleen direct aan de slag als je al werkervaring hebt als zonnepanelen installateur. De meeste werken eerst in loondienst om het vak te leren om daarna als zzp'er aan de slag te gaan.

Veel bedrijven zijn echter kieskeurig geworden in het aannemen van installateurs. Zodra zij het werk kennen, worden ze zzp'er.

Als je als zzp'er aan de slag wil moet je ook omvormers kunnen aansluiten. Je dient je dus te verdiepen in verschillende omvormers. Het beste kun je de technische handleiding doornemen van de meest voorkomende omvormers:

Tip!

Bel potentiele opdrachtgevers en vraag met welke omvormer zij werken. Bestudeer dan de omvormer. Op deze manier ben je snel inzetbaar.Over de schrijver