Timmerman worden

Hoe word ik timmerman?

Een veelvoorkomende vak binnen de bouw en techniek is dat van timmerman. In dit artikel vind je dan ook:

  1. Wat doe ik als timmerman?
  2. Welke opleiding volg ik om timmerman te worden?
  3. Wat verdien ik als timmerman?
  4. Wat maakt het beroep van timmerman aantrekkelijk?
  5. In loondienst of als zzp'er?

1.Wat doe ik als timmerman?

Het vak van timmerman is erg breed. Als timmerman binnen de bouw houd jij je vooral bezig met bijvoorbeeld het repareren en monteren van deuren, vloeren, kozijnen, trappen, plafonds en wanden. Met andere woorden een erg divers takenpakket.


2. Welke opleiding volg ik om timmerman te worden?

Voor een timmerman in loondienst is het zo dat hij een diploma moet hebben moeten, minimaal MBO-niveau 2, om aan de slag te kunnen. Binnen de opleiding tot timmerman heb je de keuze uit BOL(voltijd) en BBL (deeltijd), waarbij je bij de laatste optie vaak deels aan de slag gaat.


3. Wat verdien ik als timmerman?

Als timmerman in loondienst verdien je als startsalaris ongeveer 1.700 euro bruto. Een gemiddeld salaris ligt op 2.150 euro bruto per maand.

Als zzp'er verdien je als starter tussen de 25 en 35 euro per uur. Heb je meer ervaring dan zit je al gauw op 35 tot 45 euro per uur. Een echte ervaren vakman vraagt al snel 50 euro of meer per uur.


4. Wat maakt het beroep van timmerman aantrekkelijk?

Het zijn van een timmerman heeft diverse voordelen. Zo kom je op diverse werkplekken. Ook komt het voor dat je in de buitenlucht werkt, dit wordt ook als prettig ervaren. Daarnaast zijn de verdiensten goed.


5. In loondienst of als zzp'er?

In loondienst werken heeft een aantal voordelen, zoals de zekerheid op inkomen, pensioen en betaalde vakantiedagen. Op hetzelfde moment heeft het zijn van een zzp'er ook de nodige voordelen, zoals bijvoorbeeld het financiële gebied ,vrijheid en flexibiliteit.

Meer lezen over zzp'en en de voor- en nadelen? Lees: Voor- en nadelen zzp'er worden


Over de schrijver