Glasvezelmonteur worden

Hoe word ik glasvezelmonteur?

Een veelvoorkomende vak binnen de bouw en techniek is dat van glasvezelmonteur. In dit artikel vind je dan ook:

  1. Wat doe ik als glasvezelmonteur?
  2. Welke opleiding volg ik om glasvezelmonteur te worden?
  3. Wat verdien ik als glasvezelmonteur?
  4. Wat maakt het beroep van glasvezelmonteur aantrekkelijk?
  5. In loondienst of als zzp'er?

1.Wat doe ik als glasvezelmonteur?

Het vak van glasvezelmonteur is een beroep dat echt bij deze tijd past, iedereen wil namelijk bijvoorbeeld snel internet hebben. Als glasvezelmonteur ben jij diegene die de glasvezelkabels aanbrengt. Er is op dit moment veel vraag naar deze soort monteur, omdat er steeds meer wordt overgegaan op glasvezel.


2. Welke opleiding volg ik om glasvezelmonteur te worden?

Officiële opleidingen tot glasvezelmonteur bestaan er nog niet, omdat het een vrij nieuw beroep is. In de praktijk zie je vaak dat ervaren monteurs binnen andere beroepen door bijscholing glasvezelmonteur worden. 


3. Wat verdien ik als glasvezelmonteur?

Als glasvezelmonteur verdien je als startsalaris circa 1.700 euro bruto, als je in loondienst werkt. Het gemiddelde loon ligt op 2.150 euro bruto per maand.

Als zzp'er start je met ongeveer 25 euro per uur, oplopend naar 50 euro per uur. Deze stijging heeft te maken met je ervaring.


4. Wat maakt het beroep van glasvezelmonteur aantrekkelijk?

Er is veel vraag naar glasvezelmonteurs op dit moment, wat het werk natuurlijk interessant maakt. Ook is het zo dat je in de buitenlucht werkt en op verschillende plekken komt, wat vaak als prettig wordt ervaren. Daarnaast zorg jij ervoor dat mensen gebruik maken van supersnel internet, wat uiteraard erg belangrijk is een tijdperk, waarin alles bijna digitaal gaat.


5. In loondienst of als zzp'er?

In loondienst werken heeft een aantal voordelen, zoals de zekerheid op inkomen, pensioen en betaalde vakantiedagen. Op hetzelfde moment heeft het zijn van een zzp'er ook de nodige voordelen, zoals bijvoorbeeld het financiële gebied ,vrijheid en flexibiliteit. 

Meer lezen over zzp'en en de voor- en nadelen? Lees: Voor- en nadelen zzp'er worden
Over de schrijver