Bouwvakker worden

Hoe word ik bouwvakker?

In dit artikel vind je terug:

  1. Wat doe ik als bouwvakker?
  2. Welke opleiding volg ik om bouwvakker te worden?
  3. Wat verdien ik als bouwvakker?
  4. Wat maakt het beroep van bouwvakker aantrekkelijk?
  5. In loondienst of als zzp'er?

1.Wat doe ik als bouwvakker?

Een bouwvakker is een persoon die op de bouw werkt. Een bouwvakker is iemand die werkt als metselaar, timmerman,  of stukadoor etc. Wat deze persoon tot een bouwvakker maakt is de plek waar hij werkt, op de bouw dus. 


2. Welke opleiding volg ik om bouwvakker te worden?

Voor een bouwvakker in loondienst is het zo dat hij een diploma moet hebben moeten, minimaal MBO-niveau 2, om aan de slag te kunnen. Binnen de opleiding tot bouwvakker heb je de keuze uit BOL(voltijd) en BBL (deeltijd), waarbij je bij de laatste optie vaak deels aan de slag gaat.


3. Wat verdien ik als bouwvakker?

Als bouwvakker in loondienst verdien je als startsalaris ongeveer 1.700 euro bruto. Een gemiddeld salaris ligt op 2.150 euro bruto per maand.

Als zzp'er verdien je als starter tussen de 25 en 35 euro per uur. Heb je meer ervaring dan zit je al gauw op 35 tot 45 euro per uur. Een echte ervaren vakman vraagt al snel 50 euro of meer per uur.


4. Wat maakt het beroep van bouwvakker aantrekkelijk?

Het zijn van een bouwvakker heeft diverse voordelen. Zo kom je op diverse werkplekken. Ook komt het vaak voor dat je in de buitenlucht werkt, dit wordt ook als prettig ervaren. Daarnaast kunnen je werkzaamheden erg gevarieerd zijn, omdat je vaak meerdere onderdelen van de bouw en techniek leert.


5. In loondienst of als zzp'er?

In loondienst werken heeft een aantal voordelen, zoals de zekerheid op inkomen, pensioen en betaalde vakantiedagen. Op hetzelfde moment heeft het zijn van een zzp'er ook de nodige voordelen, zoals bijvoorbeeld het financiële gebied ,vrijheid en flexibiliteit. 

Meer lezen over zzp'en en de voor- en nadelen? Lees: Voor- en nadelen zzp'er worden
Over de schrijver