nalatig in betalen zakaat

Nalatig in zakaat geven

09 februari 2022

Ik ben nalatig geweest in het uitgeven van mijn zakaat, wat nu?

Shaych Mohammed bin Saalih al-`Othaymien (رحمه الله) werd het volgende gevraagd:

Vraag

Een persoon is vijf jaar lang nalatig geweest met het uitgeven van zakaat en heeft nu tauwbah[1] gemaakt. Wordt het uitgeven van zakaat (van voorgaande jaren) kwijtgescholden door zijn tauwbah? Wanneer dit niet het geval is wat is de oplossing? Dit geldbedrag was meer dan 10.000 en hij weet niet hoeveel het nu is?


Antwoord

Zakaat is een aanbidding voor Allah (عز وجل) en een recht van de armen. Wanneer een persoon geen zakaat uitgeeft dan schendt hij hiermee twee rechten: het recht van Allah en het recht van de armen en anderen die recht hebben op zakaat.Wanneer hij na vijf jaar om vergiffenis heeft gevraagd (zoals de vragensteller zegt) dan wordt hij ontheven van zijn verplichting met betrekking tot het recht van Allah (عز وجل), want Allah (تعالى) zegt:
‟En Hij is Degene Die het berouw van Zijn dienaren aanvaardt, en de slechte daden vergeeft.”
[As-Shoera(42):25]
 Echter het tweede recht (het recht van degenen die recht hebben op zakaat) blijft staan. Hij is verplicht om het zakaat aan hen te overhandigen. En het kan zijn dat hij hiervoor (alsnog) de beloning van zakaat verkrijgt als dit gepaard gaat met een correcte tauwbah. Want Allah`s gunst is groot. Wat betreft het inschatten van de zakaat, dan dient hij zijn best te doen (zover hij daartoe in staat is) om het bedrag in te schatten. En Allah belast een ziel niet meer dan het aan kan. Bijvoorbeeld 10.000, hoeveel is het bedrag aan zakaat hiervoor per jaar? 250. Wanneer het bedrag dus 250 is, dan geeft hij voor ieder gemist jaar dit bedrag uit aan zakaat. Behlave wanneer hij in bepaalde jaren meer dan 10.000 had, als dit het geval was dan dient hij extra zakaat uit te geven. En wanneer het in bepaalde jaren minder was (dan 10.000), dan geeft hij naar gelang minder zakaat uit. Oorspronkelijke bron: Liqaa al-Baab al-Maftoeh, vraag 494, zitting nr. 12.
Vertaling: Youssef aboe Safiyyah
Gepubliceerd op: www.ahloelhadieth.com