Auto en belasting

Alles over de auto en belastingen 

De zakelijke auto is een lastig onderwerp voor ondernemers en zzp'ers. Ik heb al meerdere malen ondernemers duizelig zien worden als ik het probeer uit te leggen.
Ik heb zelfs meegemaakt dat een klant boos op me werd, omdat hij vond dat het veel te ingewikkeld is. En hij wilde de maximale aftrek maar geen administratie bijhouden en ook geen bijtelling.
Ik doe alleen maar mijn best om je helpen met een juiste keuze te maken. En om je uit de klauwen van de Belastingdienst te houden. De Belastingdienst maakt namelijk gebruik van zeer geavanceerde technieken. Dit schrijven zij ook zelf op hun eigen website. Word dus niet boos op mij, ik probeer je alleen maar te helpen.

Waarom is de zakelijke auto complex?

Er zijn 5 redenen waarom de auto een complex onderwerp is:

 1. Er zijn veel keuzes
Je kan alleen een goede keuze maken als je alles opties goed begrijpt. Hiervoor is een totaaloverzicht nodig.

 2. De aftrekbare kosten worden anders berekend
De aftrekbare kosten worden niet altijd berekend op basis van werkelijke cijfers, dit is voor sommige niet te begrijpen. Ook voelt het soms onrechtvaardig aan, waardoor er emotie bij komt kijken.

 3. Je hebt te maken met 3 verschillende belastingen 
De 3 belastingsoorten zijn:

  1. Inkomstenbelasting
  2. Btw
  3. Wegenbelasting

Iedere belastingsoort heeft zijn eigen regels die onafhankelijk zijn van elkaar. Je kan dus voor de ene belastingsoort een andere keuze maken dan voor de andere.

 4. Eenmaal gekozen, blijft gekozen
Als je eenmaal een fiscale keuze hebt gemaakt dan moet je deze keuze blijven aanhouden. Je kan alleen een nieuwe keuze maken bij het aanschaffen van een andere auto.
Hierdoor moet je vooruitkijken en dit is vooral voor starters moeilijk. 

5. Fiscaal aantrekkelijk en gemak zijn meestal onverenigbaar
Bij de zakelijke auto moet je een afweging maken: kies ik voor gemak of maximale aftrek. Beide zijn meestal niet mogelijk, hierdoor blijf je maar wikken en wegen welke beslissing je moet nemen.

Mijn advies omtrent de auto

1. Doe geen grote investeringen in een auto als je starter bent
Het is heel verleidelijk om je mooie auto zakelijk aan te schaffen. Doe dit niet. Je zult bedrogen uitkomen en een valse start maken.
Laat maar eerst zien dat je geld kunt verdienen, de auto komt dan later wel.

 2. Lees je en in en vraag advies
Lees onderstaande artikelen en vraag vervolgens professioneel advies. Vraag ook ondernemers uit je omgeving welke keuze zij hebben gemaakt. Doe deze 3 zaken allemaal, alleen dan zul je een goed beeld krijgen.

 3. Kies voor gemak in plaats van maximale aftrek. 
Dit zorgt voor focus op geld verdienen in plaats van bezig te zijn met je administratie. Geld verdienen doe je in eerste instantie door omzet te creëren en niet door maximale aftrek.